FORGOT YOUR DETAILS?

Slovar sopomenk sodobne slovenščine

Sopomenke 1.0

OPIS

Konceptualno s Slovarjem sopomenk sodobne slovenščine uvajamo nov tip slovarja, ki ga imenujemo odzivni slovar. Zanj je značilno, da je izhodiščna slovarska baza izdelana z naprednimi računalniškimi metodami, kar zagotavlja, da je jezikovni skupnosti takoj po izdelavi na voljo večja količina relevantnih, a še neprečiščenih jezikovnih podatkov. Ključno pri konceptu je, da je zbirka odprto dostopna, hkrati pa so zagotovljene metode sodelovanja celotne jezikovne skupnosti pri izdelavi izboljšane, prečiščene baze. Iz tega izhaja temeljna značilnost novega slovarskega tipa, da izdelava slovarja nikoli ni zaključena, podatki v geslih pa se lahko hitro spremenijo, če se spremeni jezikovna realnost. Sledljivost sprememb je zagotovljena s časovnim žigom v posameznih slovarskih geslih in arhiviranjem vseh različic baze. Poimenovanje izhaja iz tega, da se podatki v zbirki po predvideni metodologiji trajno odzivajo na stališča sodelujoče jezikovne skupnosti ali na jezikovno realnost, ki izhaja iz besedilne produkcije jezikovne skupnosti. To pomeni, da gre v osnovi za “slovar skupnosti za skupnost”.

Zbirka je osnovana na podatkih iz dveh temeljnih jezikovnih virov: Velikega angleško-slovenskega slovarja Oxford-DZS in referenčnega korpusa pisne slovenščine Gigafida. Oba vira vsebujeta jezikovno gradivo, ki je nastalo po letu 1991, in tako prinašata sliko sodobne slovenščine. Identificirane povezave med sopomenkami smo dodatno preverili še s pomočjo gradivno starejšega Slovarja slovenskega knjižnega jezika (SSKJ). Pri pridobivanju in organizaciji podatkov je upoštevano, kako pogosto in na kakšen način se besede sopojavljajo v prevodnih nizih slovarja Oxford-DZS. Ta informacija je osnova za ločevanje 'jedrnih' sopomenk od 'bližnjih': prve so v virih bolj povezane z iztočnico kot druge. V naslednjem koraku so z metodo uravnoteženih sopojavitvenih grafov in algoritmom Personal PageRank sopomenke avtomatsko ločene v podskupine in rangirane glede na pomensko sorodnost z iztočnico ter pogostost v jezikovni rabi. Sopojavitveni grafi so uporabljeni za organizacijo sopomenk v slovarju. Metodologija je natančneje predstavljena v prispevku Krek et al. (2017).

TOP

Z nadaljevanjem uporabe teh strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij >

Več informacij o zasebnosti: ZASEBNOST IN PIŠKOTKI

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa "piškotka" naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, povezava do Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:

Piškotki lastnih spletnih strani

PHPSESSID: Osnovno delovanje strani, enoličen identifikator seje za prijavo uporabnika. Namen je izboljšanje delovanja spletne strani. Piškotek ne shranjuje nobenih osebnih podatkov. Trajanje do konca seje.

Sejni piškotki: služijo za shranjevanje začasnih informacij. Trajanje do konca seje.

wordpress_test_cookie: trajanje do konca seje.

_icl_current_language: WPML piškotek, zapomni si izbiro jezika. Traja 24 ur.

Piškotki tretjih spletnih strani

datr: piškotek družbenega omrežja Facebook za varnostne namene. Trajanje 2 leti,

fr: piškotek družbenega omrežja Facebook za namene oglaševanja. Trajanje 3 mesece.

reg_fb_gate: piškotek družbenega omrežja Facebook za delovanje povezave na Facebook. Trajanje za čas seje.

reg_fb_ref: piškotek družbenega omrežja Facebook za delovanje povezave na Facebook. Trajanje za čas seje.

Google Map (SID - trajanje 2 leti, SAPISID - trajanje 2 leti, APISID - trajanje 2 leti, SSID - trajanje 2 leti, HSID - trajanje 2 leti, NID - trajanje 6 mesecev, PREF - trajanje 8 mesecev): služijo za merjenje števila in za sledenje obnašanja uporabnikov Google Maps.

Skrij podrobnosti