Resolucija XVII. kongresa Euralex

Udeleženci kongresa Evropske zveze leksikografov (EURALEX) 2016 v Tbilisiju pozivamo UNESCO, vlade držav po svetu, agencije, ki financirajo znanstvene raziskave, in univerze, da upoštevajo osrednjo vlogo besed v jeziku in kulturi. Te ustanove pozivamo, da sprejmejo učinkovite ukrepe, s katerimi bodo priznali in podprli raziskovanje besed, njihove rabe, terminologije, frazeologije in pojavov, ki se v kulturah izražajo skozi besede,  kakor so oziroma so lahko opisane v slovarjih.

Te ustanove tudi pozivamo, da spoštujejo helsinško listino iz leta 1975, v kateri se države podpisnice zavezujejo, da bodo “spodbujale sodelovanje med strokovnjaki na področju leksikografije s ciljem, da ti določijo terminološke ustreznice, zlasti na področjih znanosti in tehnike, s čimer bo omogočeno povezovanje znanstvenih ustanov in strokovnjakov”.

Širitev interneta v zadnjih desetletjih je omogočila objektiviziran študij in raziskovanje jezikov ter pomenov besed na način, ki do sedaj ni bil možen. Naš večjezični svet potrebuje povsem nove tipe slovarjev, ki jim je treba zagotoviti ustrezno priznanje in podporo.

Sprejeto na zasedanju generalne skupščine EURALEX, 9. septembra 2016

Povezava na objavo na spletni strani EURALEX