Transkribiranje intervjujev za projekt PROP

Na Univerzi v Ljubljani poteka raziskovalni projekt Empirična podlaga za digitalno podprt razvoj pisne jezikovne zmožnosti (PROP). Pri njem sodelujejo sodelavke in sodelavci s štirih fakultet: s Filozofske fakultete, Fakultete za računalništvo in informatiko, Fakultete za upravo in Pedagoške fakultete

Za namen projekta smo v zadnjem času pripravljali ročno pregledane transkripcije intervjujev z učiteljicami in učitelji, ki poučujejo slovenščino v slovenskih osnovnih in srednjih šolah. Zanimalo nas je, katere funkcionalnosti pri digitalnem popravljanju besedil so se jim zdele koristne in katere bi bilo dobro zagotoviti, da bi bil proces učinkovitejši in da bi bila povratna informacija za učence in učenke ter dijake in dijakinje čim bolj jasna. 

Rezultate bomo uporabili za oblikovanje smernic za strojno podprto podajanje povratnih informacij v šolskem okolju. Cilj je razvijati rešitve, ki bodo v praksi koristne in učinkovite, in verjamemo, da lahko to dosežemo le ob tesnem sodelovanju z učiteljsko skupnostjo.

Pa še dobra novica za vse, ki pripravljate podobne raziskave: v podporo transkribiranju smo preizkusili novi razpoznavalnik govora za slovenščino, ki je delo bistveno pohitril in olajšal.

Razpoznavalnik govora lahko preizkusite s klikom na spodnji gumb.

Hvala vsem, ki ste do sedaj sodelovali in prispevali svoja mnenja in predloge!

Raziskovalni projekt je (so)financiran s strani Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije, (ARIS J7-3159).