Zaključna tiskovna konferenca projekta RSDO

V ponedeljek, 6. marca 2023, je v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani potekala tiskovna konferenca ob zaključku projekta RSDO (Razvoj slovenščine v digitalnem okolju).

Navzoče sta najprej nagovorila rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič in svetovalec ministrice za kulturo za medije Lenart J. Kučić. Vodja projekta Simon Krek je nato predstavil potek projekta, sodelavce, delovne sklope in pomembne rezultate. Nato je opozoril na ključno vlogo financiranja digitalnih tehnologij za slovenščino in njegovo nujnost za vzdrževanje infrastrukture, ki je bila pripravljena v času projekta.

Vodja projekta RSDO doc. dr. Simon Krek (Foto: Katja Kodba, STA)

Projekt RSDO, pri katerem je sodelovalo 12 partnerjev, je potekal od leta 2020 do leta 2023. Njegov cilj je bil zadovoljiti potrebe po računalniških izdelkih in storitvah s področja jezikovnih tehnologij za slovenski jezik. Vidnejši rezultati projekta so strojni prevajalnik, terminološki portal in razpoznavalnik govora za slovenščino. Več o projektu lahko najdete tukaj.

Posnetek tiskovne konference si lahko ogledate na spodnji povezavi.

Operacijo Razvoj slovenščine v digitalnem okolju sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020.