Vabilo k sodelovanju pri projektu SMASH

Projekt SMASH je mednarodni inovativni program za podoktorske raziskovalce, ki se ukvarjajo s strojnim učenjem za naravoslovje in humanistiko. Raziskovalci bodo raziskovali različna področja naravoslovja in humanistike v povezavi s podatkovnimi vedami. Za jezikoslovce so zanimive predvsem teme vstavljanje lingvističnega znanja v globoko učenje, komunikacija živali in medjezikovni prenos za jezike z manj viri. Vodilni partner je Univerza v Novi Gorici, poleg tega pa pri projektu sodelujejo še Univerza v Ljubljani, Institut “Jožef Stefan”, Institut informacijskih znanosti IZUM, Agencija Republike Slovenije za okolje ter še 25 partnerjev, med katerimi so slovenska podjetja in tuje akademske institucije. Več o projektu lahko najdete tukaj (stran je v angleškem jeziku).

V okviru projekta bo v naslednjih petih letih v Slovenijo na dvoletno delo prišlo 50 podoktorskih raziskovalcev. Kot ena izmed partnerjev za jezikoslovne tematike bo raziskovalce gostila Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. V okviru prvega od treh razpisov, ki se bodo zvrstili v naslednjih letih, bo odobrenih 15 mest podoktorskim raziskovalcem. Prijavijo se lahko le raziskovalci, ki so v zadnjih treh letih največ eno leto delovali v Sloveniji.

Kandidati naj v vlogi predstavijo svoj projekt za dvoletno obdobje. Prijavljeni bodo pri projektu sodelovali z mentorjem.

Kandidati se na mesto raziskovalca lahko prijavijo na spodnji povezavi.

Rok za prijavo za prvi del razpisa je 15. april 2023.

Projekt SMASH financirata Evropska komisija in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.