Online Notes (ON)

RAZVOJ SISTEMA ZA AVTOMATIZIRANO PREVAJANJE SLOVENSKIH PREDAVANJ V TUJE JEZIKE

Projekt Online Notes (ON) je namenjen razvoju sistema za avtomatizirano prevajanje slovenskih predavanj v tuje jezike. Razvoj poteka pod vodstvom Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani v sodelovanju s Centrom za jezikovne vire in tehnologije Univerze v Ljubljani. Cilj projekta je povečati dostopnost predavanj za tuje študente doma in v tujini ter za ciljne skupine s senzornimi oviranostmi.

Rezultati projekta bodo koristni za več skupin: prevodi v živo bodo tujim študentom olajšali spremljanje predavanj, ki potekajo v slovenskem jeziku; prepisi v slovenskem jeziku bodo povečali dostopnost gluhim in naglušnim; izvlečki in posnetki predavanj, ki bodo dosegljivi preko posebnega portala, pa bodo odlično dopolnjevali elektronska gradiva za študij.

Kako lahko prispevate kot predavatelji/predavateljice?

V letu 2021 smo zbirali posnetke predavanj za razvoj sistema Online Notes, ki smo ga nato uspešno uporabili v pilotnih predavanjih na štirih fakultetah (FRI, FF, FE in FDV). Vsem, ki ste pripomogli k preizkusu tako s posnetki kot s pilotnimi predavanji, se iskreno zahvaljujemo. Kratek prikaz delovanja sistema je na voljo tukaj, podrobnejše poročilo o pilotnih predavanjih pa tukaj.

V letu 2022 moramo za namen nadaljnjih izboljšav izvesti še več pilotnih predavanj z različnih področij. Predavatelje in predavateljice, ki želite sodelovati, vljudno vabimo k sodelovanju.

Za to potrebujete vsaj eno uro (avdio- ali video-)posnetkov svojih predavanj, ki jih imate v načrtu izvesti tudi v letu 2022. Še boljše je, če posnetki zajemajo vsa predavanja znotraj predmeta. Pri projektu ON posnetke namreč transkribiramo in na ta način poskrbimo, da razpoznavalnik govora čim natančneje izpisuje strokovno izrazje, ki je vezano na predmet. Z vami se bomo dogovorili za datum pilotnega predavanja, ki bo potekalo običajno in od vas ne bo zahtevalo nobenih dodatnih priprav – med njim boste le opremljeni z mikrofonom za razpoznavo govora, prisostvovala pa bo tudi tehnična ekipa projekta ON.

Zelo dobrodošlo (ne pa nujno) je, če so vaša predavanja že prevedena v angleščino (npr. s podnapisi) in lahko ob posnetkih posredujete tudi njihove prevode.

Če vas sodelovanje zanima ali če imate dodatna vprašanja, nas kontaktirajte na predavajalnik[at]cjvt.si ali neposredno Kajo Gantar (kaja.gantar[at]fri.uni-lj.si).

EKIPA

 • prof. dr. Marko Bajec (vodja projekta)
 • izr. prof. dr. Iztok Lebar Bajec
 • Jernej Cvek
 • Mitja Rizvič
 • Borut Kumperščak
 • Tjaša Jelovšek
 • Žan Bajec
 • Arne Simonič
 • dr. Simon Krek
 • Kaja Gantar
 • Jaka Čibej

POVEZAVE IN KONTAKT

Center za jezikovne vire in tehnologije Univerze v Ljubljani
Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani
Večna pot 113, 1000 Ljubljana