Objavljen Veliki slovensko-madžarski slovar

V sredo, 20. oktobra 2021, je v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani potekal dogodek, na katerem je luč sveta uradno ugledala prva različica Velikega slovensko-madžarskega slovarja, ki nastaja na Centru za jezikovne vire in tehnologije Univerze v Ljubljani..

Gre za temeljni dvojezični slovar, katerega gesla so izdelana povsem na novo z ročno analizo korpusnega gradiva.

Vsebuje bogat nabor kontekstualnih informacij (tipične besedne zveze, stavčni zgledi), hkrati pa se povezuje tudi s Slovenskim oblikoslovnim leksikonom Sloleks, Slovarjem sopomenk, Kolokacijskim slovarjem in korpusom Gigafida. Na tak način omogoča preprost prehod med enim in drugim virom in uporabnikom omogoča, da izbrano geslo razumejo v širšem kontekstu. Obenem je bila posebna pozornost namenjena tudi terminološki plati, saj so bila gesla oblikovana v sodelovanju s strokovnjaki z različnih področij na Univerze v Ljubljani.

Prva različica slovarja pa je zgolj začetek. Veliki slovensko-madžarski slovar je namreč rastoči slovar, kar pomeni, da bo v rednih časovnih intervalih dobival nova gesla.

Slovar predstavlja prelomnico za slovensko slovaropisje na splošno. Podatki, ki so bili (in bodo) uporabljeni v slovarju, so del Digitalne slovarske baze, ki nastaja na CJVT UL in predstavlja osnovo za bodoče (dvojezične) slovarje, ki vključujejo slovenščino.

Za več informacij o metodologiji, ozadju nastanka in funkcijah slovarja, vas vabimo k ogledu podstrani O viru.

Izdelavo slovarja financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) prek namenskih sredstev za CJVT kot del Mreže infrastrukturnih centrov Univerze v Ljubljani. Foto: Tamino Petelinšek/STA.