Delavnice spletnih orodij CJVT za osebe s posebnimi potrebami

V torek, 7. 11., v sredo, 8. 11., in v četrtek, 9. 11. 2023, so potekale predstavitvene delavnice orodij CJVT, prilagojenih za osebe s posebnimi potrebami. Organizirane so bile ob zaključku projektov NAPOJ (Nadgradnja portala jezikovnih virov CJVT) Fakultete za računalništvo in informatiko in SLOKIT (Nadgradnja CLARIN.SI: Korpusni informator in besedilni analizator) Instituta “Jožef Štefan”. Torkova in četrtkova delavnica sta potekali v spletnem okolju Zoom, sredina pa v živo v Knjižnici slepih in slabovidnih Minke Skaberne.

Prvi dve delavnici sta bili namenjeni osebam s posebnimi potrebami, ki veliko časa posvetijo jeziku, zadnje delavnice pa so se lahko udeležili strokovni delavci in delavke.

Predstavljeni so bili štirje viri:

Vsi štirje viri so bili v okviru projektov NAPOJ in SLOKIT prilagojeni tako, da je uporaba preprosta tudi za osebe s posebnimi potrebami. Slovar sopomenk in Kolokacijski slovar sta z različico 2.0 dobila novo, posodobljeno podobo, medtem ko sta Korpusnik in SENTA povsem nova vira, za katera CJVT UL nudi infrastrukturno podporo v okviru konzorcija CLARIN.SI.

Vse štiri vire si lahko ogledate s klikom na spodnje gumbe.