Prispevki

Izid monografije projekta RSDO

Monografija projekta RSDO je namenjena študentom in študentkam, predavateljem in predavateljicam, raziskovalcem in raziskovalkam, razvijalcem in razvijalkam ter vsem, ki bi radi bolje razumeli namen, sestavo in način gradnje predstavljenih projektnih rezultatov.

Evalvacijska množica za strojno popravljanje slovenskih besedil Šolar-Eval 1.0

V okviru projekta Empirična podlaga za digitalno podprt razvoj pisne jezikovne zmožnosti (PROP) smo pred kratkim izdelali evalvacijsko množico enotno popravljenih besedil iz korpusa Šolar. Dosledno izdelana množica je ključnega pomena za namene učinkovitega učenja in evalvacije strojnega popravljanja napak.

Licenca Sketch Engine

Z veseljem sporočamo, Center za jezikovne vire in tehnologije krije stroške letne licence za orodje Sketch Engine za vse uporabnike z Univerze v Ljubljani.

Besede leta 2023

Na Centru za jezikovne vire in tehnologije Univerze v Ljubljani smo s pomočjo Jezikovnega sledilnika in Korpusnika pripravili infografiko o besedah, ki jim je leta 2023 raba najbolj izrazito narasla.

Predstavitev rezultatov projektov CJVT

V sredo, 13. decembra 2023, ob 14. uri  je v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani potekala javna predstavitev dejavnosti Centra za jezikovne vire in tehnologije Univerze v Ljubljani.

Vabilo na predstavitev projektov CJVT

Vabimo vas na na javno predstavitev dejavnosti Centra za jezikovne vire in tehnologije Univerze v Ljubljani, ki bo potekala v sredo, 13. decembra 2023, ob 14. uri v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani na Kongresnem trgu 12.

Objavljena je prva različica semantičnega leksikona Open Slovene WordNet

Objavljena je prva različica semantičnega leksikona Open Slovene WordNet (OSWN 1.0). Odprto dostopna različica je objavljena na repozitoriju CLARIN.SI. Nastala je kot rezultat projekta SEMTEH (Povezane baze znanja za semantične tehnologije), ki je potekal na Inštitutu »Jožef Stefan«.

Predstavitev korpusa Šolar 3.0 na učiteljskem seminarju

V petek, 24. 11., je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani potekal učiteljski seminar Novejši tokovi v slovenistiki – jezik v teoriji in šolski praksi, ki se ga je udeležilo 38 udeleženk in udeležencev iz vse Slovenije.

Delavnice spletnih orodij CJVT za osebe s posebnimi potrebami

V torek, 7. 11., v sredo, 8. 11., in v četrtek, 9. 11. 2023, so potekale predstavitvene delavnice orodij CJVT, prilagojenih za osebe s posebnimi potrebami.

Konferenca DIGIN - Digitalna vključenost v informacijski družbi

V sredo, 12. oktobra 2023, je na Institutu "Jožef Štefan" potekala hibridna konferenca DIGIN 2023 – “Digitalna vključenost v informacijski družbi".